Ventilacija za

NOVE TENDENCIJE U GRAĐEVINARSTVU — ENERGETSKA EFIKASNOST ILI „I“ ZDRAVLJE?

Moderan način gradnje u odnosu na sistem gradnje koji je korišćen ranije (pre 20 i više godina) je promenjen u svim segmentima ali na polju termičke izolacije objekta najviše. Prosto je nezamislivo da vidimo neki novi objekat koji nema ALU i PVC stolariju poslednje generacije ili izolaciju na fasadi.

Naravno da je trka za energetskom efikasnošću normalna i da proizvođači nalaze stalno bolja i efikasnija rešenja, kako bi smanjili rasipanje energije koja je veoma skupa. Sva rešenja na ovom polju se uglavnom oslanjaju na sprečavanje da spoljašnji hladan vazduh uđe u prostor koji se greje.

Kako je izmena vazduha u zatvorenom prostoru (ventilacija) praktično svedena na otvaranje energetski efikasnih PVC i ALU prozora postavljamo logično pitanje. Zašto smo postavili prozore i vrata koja dobro dihtuju ako ćemo morati da ih otvaramo? Odgovor na ovo pitanje vrlo često ne zna da vam da nijedan projektant ni arhitekta. Postojeća rešenja na polju ventilajcije su najčešće ugradnja kuhinjskog aspiratora i kupatilskog ventilatora čija se efikasnost dovodi u pitanje jer nema ubacivanja vazduha u prostor, a poznato je da iz vakuma nema izvlačenja vazduha. Da li se moramo odreći svežeg vazduha zarad energetske efikasnosti?

Izmena vazduha u zatvorenom prostoru je NEOPHODNA iz više razloga:

KISEONIK – Najbitnija životna komponenta vazduha koji se u modernoj medicini koristi za lečenje najtežih oboljenja. Mi ga se odričemo zarad energetske efikasnosti. Prema statistici prosečno se boravi u zatvorenom prostoru 17 časova dnevno. Poznato je da čovek u snu troši oko 8-10m3 vazduha na sat. Ako je prosečna veličina spavaće sobe 12m2 i njena visina oko 2.5m dolazimo do neke nominalne zapremine 30m3, ako oduzmeno nameštaj (plakare, krevete…) obično zapremina ne prelazi 25m3. Jasno je da dve odrasle osobe imaju dobar kvalitet vazduha za svega 1,5 sat noćnog sna. Ako dodamo da u spavaćoj sobi spava i beba kojoj je vazduh preko potreban jer su kod beba metabolički procesi mnogo brži nego kod odraslih shvatamo značaj ventilacije.

Sta se sve nalazi u vazduhu u zatvorenom prostoru? Ugljen-dioksin koji čovek ispušta tokom disanja, razna isparenja deterdženata i prašaka koji koristimo svakodnevno, vlaga koja nastaje disanjem, kuvanjem, sušenjem veša, kupanjem, brisanjem prašine…

KONDEZACIJA U STANOVIMA – Pre svega neophodan uslov za stvaranje kondenzacije je procenat vlage u stanu, kao drugi uslov je temperatura zidova i prozora. Najčešće se kondenzacija javlja na spoljašnjim zidovima u ćoškovima gde je cirkulacija vazduha mala i temperatura unutrašnjeg vazduha najviša a temperatura zida najniža. Vrlo često je javlja po prozorima i balkonskim vratima. Kondenzacija nam donosi mnogo problema, pre svega buđ koja se pojavljuje na površina koje su dugo izložene vlagom. Buđ sadrži aflatoksin poznat kao „neprijatelj broj 1“ odgovoran za nastajanje kancerogenih oboljenja i alergija.

Kada sve ovo analiziramo pitamo se da li treba da se odreknemo energetske efikasnosi zarad zdravlja? NE, zato što postoji energetski efikasan sistem ventilacije koji je predviđen za ugradnju u stanbenim objektima. Ovakav sistem ventilacije ispunjave sve uslove da se preporuči kao idelano rešenje. Pre svega dovodi dovoljnu količinu svežeg vazuga koja nam je neophodna, i odvodi zaprljan i vlažan vazduh. Taj proces se odvija skoro bez gubitka toplotne energije jer se energija otpadnog vazduha koristi za zagrevanje svežeg bez njihovog međusobnog mešanja. Ovaj proces se naziva REKUPERACIJA, a uređaji rekuperatori toplote. Na našem tržištu napopularniji su proizvodi renomirane kompanije „PRANA“. Kao najbolje rešenje za stanove se izdvojio uređaj „PRANA 200G“. Velika prednost ovakvog sistema je to što je decentralizovan, odnosno nije nephodno da se instalitraju koplikovani sistemi kanala za ventilaciju, već jednostavno svaka soba koja ima spoljašnji zid ima svoj sistem ventilacije koji se za dva sata u nameštenom stanu ugrađuje u zid bez bilo kakvih oštećenja. Potrošnja od svega 6-32W/h ga svrstava u uređaje A++ razreda.

Decentalizovani sistemi ventilacije kompanije „PRANA“ se sve češće nameću projektantima kako zbog jednostavne ugradnje, visoke energetske efikasnosti i niske cene  kao kompletno rešenje.